Com marcar paper setinat amb segells de goma

Darrerament m’han fet diverses consultes sobre quin tipus de segell haurien d’utilitzar per marcar tríptics i catàlegs setinats. Davant d’aquestes consultes sempre existeixen dues opcions. O bé utilitzar un segell de goma normal i corrent, i depenent del tipus de paper setinat potser que marqui prou bé, o utilitzar un segell de fusta amb una tinta especial.

Per estar segurs que l’estampat sobre aquests tipus de paper setinats aguantarà i no s’escorrerà, sempre és millor triar la segona opció i utilitzar una tinta especial, tot aplicant-la amb un segell manual, normalment de fusta.

Per què no es convenient utilitzar segells de goma automàtics per marcar sobre paper setinat.

El tipus de tinta que cal fer servir per estampar sobre aquest tipus de paper és especial. Utilitza dissolvent per fixar la marcada damunt del setinat, fent que aquesta no s’escorri fàcilment. D’aquest tipus de tinta se’n diu tinta d’assecat ràpid, normalment utilitzat per estampar sobre materials no absorbents.

En contacte amb l’aire el dissolvent que incorpora la tinta s’evapora i el coixinet s’acaba endurint, fent impossible empapar el gravat de tinta perquè aquesta ja ha volat. És per aquest motiu que no es convenient utilitzar aquest tipus de tinta en segells de goma automàtics perquè el coixinet impregnat està en contacte amb l’aire. Malgrat estar a dins de la carcassa sempre li afectarà l’aire i, en un parell de dies, pot ser que quedi assecat del tot.

Però existeix també un segon motiu que fa que no sigui convenient utilitzar-lo en segells automàtics. En aquest tipus de segell el gravat sempre està en contacte amb el coixinet. I si hem dit que el tipus de tinta que cal per marcar sobre paper setinat porta dissolvent, és molt possible que la tinta faci malbé el gravat.

Per què és millor utilitzar un segell manual per marcar sobre paper setinat

Per dos motius principals totalment relacionats amb els inconvenients que he comentat abans. En primer lloc perquè utilitzarem un tampó de feltre especial, el qual sempre podrem tancar amb la seva tapa i evitar el contacte amb l’aire. El material del coixinet del tampó i la seva tapa evitaran que els dissolvents de la tinta s’evaporin i alhora es pugui sucar com el primer dia.

El segon motiu és perquè el gravat del segell de fusta no està en contacte permanent amb el coixinet, tal i com si que passa amb els automàtics. D’aquesta forma el gravat no es farà malbé. Això si, sempre evitarem deixar el segell de fusta damunt del tampó, com aquell que el deixa recolzat permanentment.

Així que ja ho sabeu, sempre que vulgueu segellar papers setinats feu servir segells manuals amb tintes especials. I si voleu més informació o que us assessorem sobre aquest tipus de segells podeu posar-vos en contacte amb nosaltres.

Deixa un comentari